tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Windows Vistan myötä Microsoft kaatuu!

Aloha!

Lähdenkö yleisöä kalastavalla otsikolla hakemaan vain lukijoita vai tarjoanko väitteeni tueksi riittävän tuhtia purtavaa - ja ennenkaikkea nieltävää? Siinä teille kysymys, johon vastaatte itse tuota pikaa.

Microsoftin v. 2006 loppupuolella julkaistava Vista -nimeä kantava käyttöjärjestelmä on saanut runsaasti palstamillejä alan lehdissä ja moni asiantuntija on jo aiheeseen ottanut julkisesti kantaa. Vista tuo joidenkin asiantuntijoiden mukaan Windows maailmaan yhtä paljon lisää kuin siirtymävaihe Windows 98 SE -käyttöjärjestelmästä Windows 2000:een aikoinaan. Vaikutteita Vistaan on otettu Mac OSX:stä ja joistakin uusimmista työkaluohjelmista, kuten työpöytähauista, jotka tekevät kiintolevyn tiedostoista ja niiden sisällöistä indeksin (=tietokannan), jolloin haku esim. Word -dokumenttien sisällöstä onnistuu.

Vista on perusrakenteeltaan kuitenkin melkoinen pettymys. Uusi tietokantapohjainen FS (tiedostojärjestelmä) tulee uusimman tiedon mukaan vasta ensimmäisten päivitysten myötä ja totta puhuakseni yhtään sellaista ominaisuutta ei järjestelmästä löydy, jolla päivittäinen työskentely todellisuudessa nopeutuisi. Itse asiassa päin vastoin - Vista ei edes toimi täysillä, ellei rautaan ole satsattu ja reilusti. Suorittimen ja koneen arkkitehtuurin on oltava 64 bittistä, näytönohjaimessa lujasti ruutia ja keskusmuistia mielellään 1 GT. Mihin on Bill Gates unohtanut aikoinaan koodin optimointiin johtaneen "640 kB should be enough for everyone" -lausahduksensa. Tokihan Vistasta julkaistaan "Classic" -versio, joka toimii "vaatimattomammallakin" tietokoneella, mutta viimeistään tässä vaiheessa täytyy ihmisten miettiä päivityksen myötä saatavaa mahdollista uutta hyötyä.

Perustan otsikossani esittämäni väitteen seuraaviin doktriineihin:

1) Ihmiset ovat kyllästyneet Microsoftin rahastukseen. Gates yhtiöineen pakottaa yritykset päivittämään käyttöjärjestelmänsä pointilla, että "tuki vanhoille käyttöjärjestelmille lakkaa kohta". Tämä on ihan älytön tilanne; Microsoft on julkaissut keskeneräisen tai tietoturvattoman käyttöjärjestelmän, joka vaatii toimiakseen jatkuvaa päivittämistä ja valtavasti miestyövuosia. Se ettei päivittäjät saa mitään kompensaatiota tekemästään työstä ja ostamastaan keskeneräisestä käyttöjärjestelmästä on jo kyllin älytöntä, mutta että pitäisi maksaa vuodesta toiseen samoista virheistä uudelleen. Uskon monen jo heränneen...

2) Windows Vista on 64 -bittinen ja tarkoittaa kylmästi kaiken raudan uusimista. Joku voi tarttua tähän pointtiin vasta-argumenteillä, jotka voisivat kuulua: "Vista toimii MYÖS 32 -bittisissä ympäristöisttä" tai "Vistasta on myös Classic -versio vaatimattomille myllyille". Ei tarvitse olla kovin kummoinen idän tietäjä, että näkee tämän vain keinona saada Vista myytyä ja vielä perässä iso kasa rautaa, kun huomataankin että hommahan ei pelitäkään riittävän rivakasti. Eli tämän toisen doktriinin idea on rahan meno ja raudan päivityksen kalleus ja projektin mittavuus.

3) Nyt on vihdoin vaihtoehto(ja). Applen Macit ovat siirtymässä Intelin prosessorien päälle vuoden 2006 alusta, josta on ennustettu sellainen luonteva jatkoaskel, että Mac OSX tullaan näkemään myös muissa kuin Applen omissa kokoonpanoissa. Applen oma Mac -maailmakin on yllättävän valmis ja helposti lähestyttävä paatuneimmallekin Windows -nörtille. Hinnoittelu on asiakasystävällistä ja koneisiin saadaan softana mm. aidot MS Office -sovellukset! Linuxkin alkaa olla etenkin palvelinpuolella ennemmin sääntö kuin poikkeus. Linux kotikäytössä voi olla vielä massalta muutaman askeleen päässä, mutta kuitenkin lähempänä kuin koskaan. Mac ja Linux tarjoavat aidosti varteenotettavan vaihtoehdon yritysmaailmaan ja oppilaitoksiin. Apple on ovelasti ujuttautumassa koteihin iTunesin kautta ja oppilaitoksiin oman sovelletun hinnoittelun ja mainonnan voimin. Applellakin on siis huomattu, että sivistys lähtee koulunpenkiltä ja se on iso avain valloitettaessa koteja & yrityksiä jatkossa.

4) Microsoft-vastaisuus nousee edelleen usealla rintamalla. Voima synnyttää aina vastavoimia ja suuri yleisö pitää helposti kilpailussa pienemmän puolta. Google ja Sun yhdistivät voimansa, Linux saa jatkuvasti uusia tukijoita ja Macilla menee paremmin kuin vuosikymmeniin.

Suuri ja mahtava Microsoft tulee kaatumaan itse asiassa omaan suuruuteensa - Romahdus on alkanut Vistan myötä ja jatkoa seuraa... Microsoftia on haavoitettu jo useasti ja me, kuluttajat, lauhkeat lampaat olemme huomanneet, että pieni voi voittaa ja vapaus viimein koittaa. Lukekaa uutisia ja tehkää omat päätöksenne. Ugh, olen puhunut.

-TietOraakkeli