tiistaina, lokakuuta 18, 2005

Virtualisoinnissa tulevaisuus

Aloha!

Ympyrä sulkeutuu, kun koittaa jälleen aika "tyhmien päätteiden". Saatatte muistaa vielä ajan, kun kaikki tiedonkäsittely tapahtui palvelimilla ja päätteillä oltiin vain merkkipohjaisesti yhteydessä palvelimilla sijaitseviin tietoihin. Ei ole itse asiassa kauankaan, kun mm. kunnalliset kirjastot vielä toimivat tällaisilla systeemeillä. Jostain kumman syystä päätteet jäivät unholaan ja henkilökohtaiset tietokoneet (Personal Computer, PC) yleistyivät ja lopulta syrjäyttivät pääte-palvelin -ratkaisut.

Tämänkertainen väitteeni/ennustukseni on, että n. puolet kaikesta työasema-PC-myynnistä on seuraavan viiden vuoden aikana korvattu Thin Client -tyylisillä "tyhmillä päätteillä".

Virtualisoinnista puhuessani viittaan ilmiöön, jossa palvelimeen yhteydessä on vaikkapa yhtäaikaa 10 eri käyttäjää, joille jokaiselle näkyy palvelimen lähettämänä eri Windowsin työpöytä omine taustakuvine ja ohjelmineen. Työpöytä ja ohjelmat eivät siis olekaan työasemalla vaan sijaitsevat palvelimella. Palvelimen työpöytiä ja ohjelmia käytetään sitten vain kunkin työasemalta käsin.

Sama asia hieman monimutkaisemmin:
1) Työasemana voi olla mikä tahansa tietokone, kunhan siinä on internet -selain ja joku ohjelma, jolla ottaa pääteyhteys palvelimeen (esim Citrixin ICA). Työasemaksi siis riittävät paitsi kaikki vanhat romut mitä yrityksistä löytyy, niin myös mm. n. 300 euroa maksavat tämän hetken "tyhmät päätteet" eli ns. Thin Clientit. Thin Clientissä ei ole kuin esim. Windows CE käyttöjärjestelmä ja internet -selain. Laite on fyysisesti pieni vanhan vhs-videokasetin kokoinen purkki, johon kytketään vain sähkö, verkkopiuha, näppis, hiiri ja näyttö.

2) Varsinainen "tiedon käsittely", eli kaikki ohjelmat, joita käytetään onkin asennettuina palvelimien kiintolevyille (tai virtualisoiduille levyjärjestelmille) ja niiden käyttämiseksi käytetään pelkästään palvelinten suorituskykyä (prosessoriteho, muisti ja tallennuskapasiteetti).

3) Ratkaisun käyttö tapahtuu siten, että työasemalta käsin avataan palvelimelta joku sovellus tai vaikkapa koko Windowsin työpöytä ja työaseman ja palvelimen välillä liikutetaan tietoverkoissa ainoastaan "näyttö, näppis ja hiiri", eli palvelimelta tulee työasemaan kuva siitä miltä työpöytä palvelimella näyttää ja työasemasta palvelimelle päin menee vain hiiren ja näppäimistön komennot. Puhutaan itsea asiassa täsmälleen samasta asiasta kuin etähallinnasta - ainoastaan sillä erotuksella, että palvelimella voi olla vaikka 100 "etähallinnan" käyttäjää yhtäaikaa, joilla jokaisella on oma työpöytänsä ja omat ohjelmansa.

Etuja virtualisoinnissa:
+ Työasema voi olla mikä vain laite, jossa on internet -selain ja pääteohjelma. Eli vanhat tietokoneet saadaan hyödynnettyä täysin.
+ Ylläpito helpottuu kun esim. Thin Clienttien ollessa kovalevyttömiä ja edullisia peruspalikoita, voidaan rikkoutunut laite korvata helposti toisella, eikä tietoa tarvitse enää varmistaa/siirtää, koska kaikki tieto on valmiiksi palvelimella.
+ Ylläpito helpottuu myös siten, että ohjelmia ei tarvitse asentaa kuin yhteen paikkaan (palvelimelle) ja sieltä ohjelma on automaattisesti kaikkien asianomaisten käytettävissä periaatteessa miltä tahansa tyhmältä päätteeltä tai PC:ltä, jossa on vain internet-yhteys ja pääteohjelma. Tämähän tarkoittaa sitä, että voit käyttää Windows -ohjelmia vaikkapa Macilla tai Linuxista!
+ Lisätehoja tarvittaessa päivitetään vain palvelimia ja jaetaan tehoresurssit asianomaisten käyttöön selkeillä asetuksilla

-TietOraakkeli

2 Comments:

At 19.10.2005 klo 10.01.00, Anonymous Anonyymi said...

Koska ennustat "ispien" alkavan siirtyä virtuaalimalliin, ja millaisella markkinointikonseptilla?

 
At 19.10.2005 klo 22.03.00, Blogger TietOraakkeli said...

Katsos uusin blogiviestini noista aikatauluista. Markkinointikonseptia on hankala ennustaa, mutta yksityiskäyttäjille uskoisin markkinoinnin perustuvan pitkälti puskaradioon. Kaikki hienot keksinnöthän (viime aikaisista: Google Earth, Skype, jne.) yleistyvät räjähdysmäisesti, kunhan ohjelma on riittävän hyvä ja tietty kriittinen käyttäjämassa saavutetaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home