keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

Internet-operaattoreille uutta bisnestä

Aloha!

Edelliseen blogiviestiini, joka koski siis virtualisointia, tuli hyvä ja aiheellinen kommentti, jossa tiedusteltiin internet -operaattoreiden tulevaisuudessa tarjoamista virtualisoiduista ratkaisuista. Tässä jutussani pyrin visioimaan operaattoripuolen virtualisointibisnestä. Virtualisointi tulee eittämättä nimittäin leviämään operaattoribisnekseksi ja vieläpä merkittäväksi sellaiseksi. Kun puhutaan ISP:ien (Internet Service Provider) eli internet -palveluntarjoajien tai -operaattoreiden siirtymisestä virtualisointimalliin, meidän tulee huomioida, että nämä perinteiset ISP:t tulevat saamaan kilpailijoita myös muilta tietoliikenteen aloilta.

Virtualisoinnin kehittyminen operaattoribisneksenä voisi edetä seuraavasti:

1. Vaihe 2003-
* Elämme tätä vaihetta jo. Erilaisia virityksiä, joista voisi pienellä mielikuvituksella käyttää nimeä "virtuaalityöpöytä", on jo tovin ollut olemassa.
* Nämä ensimmäiset virtuaalityöpöydät suunnataan lähinnä loppukäyttäjille ja liikkuville pienyrittäjille esim. osana webmail -tyylistä ratkaisua
* Käytettävissä olevat ohjelmat ovat vielä erittäin tarkoin rajatut -erityisesti sekavasta lisenssipolitiikasta johtuen. Kuitenkin sähköposti, kalenteri, word-yhteensopiva tekstieditori ja kuvankäsittely kuulunevat perustyöpöytäpakettiin. Samoin tiedostojen hallinta on saumattomasti yhdistetty työpöytiin.
* Näiden myötä myös maksuttomat gigatavuluokan levytilat verkossa yleistyvät, esim. GMail -lähentelee jo tällaista, vastaavia ratkaisuja on alettu näkemään myös muilla palveluntarjoajilla ja aitoja ASP-sovellusvuokraukseen perustuvia työpöytiäkin on jo muutama.

2. Vaihe 2006/2007-
* ISP:t tarjoavat valmiita virtuaalisia "yritysympäristöjä" avaimet käteen ratkaisuina sekä yrityskohtaisesti räätälöityinä
* Erityisesti aidot Windows -työpöydät selaimineen päivineen ovat osaltaan auttamassa ratkaisun läpimurrossa
* Jokainen ISP:n asiakasyrityksen käyttäjä saa oman virtuaalisen työpöytänsä, johon pääsee käsiksi mistäpäin maailmaa tahansa. Työpöytä sisältää kaikki yrityksen käyttämät ohjelmat.
* Yrityksillä on valittavanaan suuri joukko ohjelmia, jotka ovat julkaistu virtuaalipalvelinalustoille ja erikoisohjelmien lisenssipolitiikkaa ratkotaan lisäksi yrityskohtaisesti dedikoiduilla palvelimilla. Tällä tarkoitan sitä, että mikäli jotakin ohjelmaa ei ISP ole lisensoinut itselleen, voidaan ISP:n laitetiloihin ostaa asiakasyritykselle oma palvelin, jossa ohjelma toimii vain asiakasyrityksen käytössä.

3. Vaihe 2008-
* Jokaisella itseään kunnioittavalla tietokoneen käyttäjällä on oma virtuaalityöpöytä yksityiskäytössä (esim. hotmail:in tai muun operaattorin kautta) sekä yrityspuolella vastaavat systeemit yleistyvät huimaa vauhtia.

Operaattoreiden ansaintalogiikka perustunee yritysten käytössä olevien laskenta- ja tallennuskapasiteettien kuukausimaksuihin sekä käytettyjen ohjelmien määrään. Lisäksi järjestelmän räätälöinti tapauskohtaisesti vaikuttaa hinnoitteluun ja on tietysti oma bisneksensä. ISP:eillä täytyy luonnollisesti olla lisensoituina iso määrä työvälineohjelmia, joita he voivat edelleen tarjota omille asiakkailleen osaksi "virtuaalityöpöytiä". Voidaankin puhua ASP -"sovellusvuokrauksen" viemisestä äärimmäisyyksiin.

Muutama asia tosin pitää vielä tapahtua ennen ISP:ien valtavaa virtualisointimenestystä: 1) Citrixin ICA -clientin tapainen mokkula pitäisi sisältyä pikkuhiljaa kaikkiin markkinoilla oleviin merkittäviin selaimiin. 2) Levytilan on halvettava entisestään 3) Softatalojen on herättävä tarjoamaan tuotteitaan myös "sovellusvuokraus" -periaatteella - jolloin oiva jakelukanava olisi perinteiset ISP:t

-TietOraakkeli

1 Comments:

At 30.11.2005 klo 22.54.00, Blogger TietOraakkeli said...

Lisäisin vielä tähän virtualisointiaiheeseeni operaattoreiden yhden merkittävimmistä tulonlähteistä tulevaisuudessa, eli tallennuskapasiteetin vuokrauksen. Laajakaistojen nopeutuessa, olemme väistämättä tilanteen edessä, jossa tiedon tallennus operaattoreiden varmistetuille keskuspalvelimille on monin tavoin kannattavampaa, kuin organisoida oma levyjärjestelmä ja ylläpitää sitä.

 

Lähetä kommentti

<< Home