torstaina, heinäkuuta 06, 2006

Lempilapseni Microsoft

Aloha!

Haluan vielä jakaa tällaisen lyhyen ajatuksen teidän lukijoiden kanssa: Mitä tiedämme tietokoneen käytöstä, hiiren liikuttamisesta, ohjelmien valikoista, käyttöliittymistä on meidän kaikkien hyvän ystävän ja jokapäiväisen työtoverin Microsoft Windowsin meille opettamaa. Maailman tietotyöläisistä valtaosa hallitsee yllämainitut taidot ainakin tyydyttävästi. Uusin vinkaus Microsoftin taholta on kuitenkin muuttaa Vistan ja uusien Office -pakettien myötä heidän meille opettamansa käyttöliittymät näistä perinteisistä uusiin ja innovatiivisiin versioihin joiden opiskelussa meneekin taas se aika seuraavaa windowsia odotellessa.

Olemme näet tulleet tilanteeseen, jossa uutta tärkeää ja tehostavaa sisältöä (=toiminnallisuutta) itse ohjelmaan tai käyttöjärjestelmään ei voida enää tuoda. Toiminta ei tästä enää tehostu vaan uusien vinkeiden opiskelu vain hidastaa käyttöönottoa ja entisen työtehon saavuttamista. Jotenkin Microsoftin on kuitenkin saatava jokapäiväinen leipänsä ja suunnitteluosasto keksii keksimistään uusia ominaisuuksia, jotka kaupitellaan ihmisille "mullistavina" tai "pakko hankintoina". Jälkimmäinen pitänee Microsoftin kyseessä ollessa paikkansa, koska kun tuki loppuu vanhalle versiolle on uuteen siirryttävä. Työtehoa saadaan jatkossa parannettua vasta kun käyttöliittymissä siirrytään pois hiirestä ja näppäimistöstä, mutta se onkin jo toinen juttu se.

Totuus on, että Vista ja uudet Officet eivät tuo tietotyöläiselle työtä tehostavia ratkaisuja lainkaan. Tiedon hakeminen ja uusi innovatiivinen valikkorakenne eivät vielä tehosta työtä saati tuo säästöjä. Saapa nähdä kuinka moni päättäjä näkee tämän kuplan läpi... ja saapa nähdä milloin Microsoft pakottaa WinXP:stä lopullisesti Vistaan. Tiedossa on jo, että ensi vuonna valtaosa PC-myynnistä on jo Vistan kanssa - vanhaa XP:tä ei enää saakaan. Nyt voisi olla aika tehdä valintoja - kuluttajakin voi vaikuttaa... päättäjistä puhumattakaan. Myönnettäköön tämä on jo lähellä propagandaa, mutta en liputa kenenkään puolesta - vain rahastusta vastaan.

-TietOraakkeli

2 Comments:

At 19.7.2006 klo 12.08.00, Anonymous Anonyymi said...

"uutta ... (=toiminnallisuutta) itse ohjelmaan tai käyttöjärjestelmään ei voida enää tuoda"

Oletko nyt ihan varma? Miten vaikka suora ajattelukäyttöliittymä ("telepatia") - sitä kun tutkitaan ihan täällä Suomessakin.

 
At 19.7.2006 klo 12.20.00, Blogger TietOraakkeli said...

"Työtehoa saadaan jatkossa parannettua vasta kun käyttöliittymissä siirrytään pois hiirestä ja näppäimistöstä, mutta se onkin jo toinen juttu se." -lainaan itseäni, eli siis viittasin näissä asioissa (lainaamasi ja lainaamani teksti) vanhaan Windowsin runkoon ja perinteiseen hiiri-näppis toimintaan ja niiden kankeuteen, eli esim. ajattelukäyttöliittymä, puheohjaus tai ihmisen liikkeet tunnistava käyttöliittymä tuovat toki reilusti uutta ja lopulta toivottavasti helpottavat arkisten asoiden hoitoa, mutta niin pitkään kuin pysytään hiiren ja näppiksen parissa on turha sotkea jo opittuja käyttöliittymiä millään 3d vivahteilla tai innovatiivisilla "ne valikot näkyy mitä usein käytetään" -ratkaisuilla.

 

Lähetä kommentti

<< Home