keskiviikkona, marraskuuta 09, 2005

Älypuhelin vai kämmentietokone?

Aloha!
Teknologian konvergenssi, eli karkeasti raja-aitojen katoaminen eri laitteiden lähestyessä toisiaan on ajanut meidät kummallisen tilanteen eteen. Ennen lähinnä kalentereina toimineet PIM (Personal Information Manager) -laitteet, sittemin Palm tai PDA -koneiksi ristityt rakkineet ovat nykyään ominaisuuksiltaan samoja vehkeitä uusimpien puhelinmallien kanssa. Käytännössä raja-aitaa ei enää ole ja puhuttaessa kämmenkoneesta, palmista, pda:sta tai älypuhelimesta tarkoitetaan samaa laitetta.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee enää vanhakantainen luokittelu. Laitteille ei löydy enää ominaisuus-perusteista luokittelumallia, vaan kaikissa mööpeleissä on jo puhelin ja dataominaisuudet -kalenterista puhumattakaan. Ei tarvitse olla edes oraakkeli ennustaakseen, että asiassa edetään lähitulevaisuudessa johonkin suuntaan. Vaihtoehtoisia suuntia on nähdäkseni kaksi: 1)Joku edellämainituista tai muuten vain jo käytössä olevista termeistä yleistyy käytettäväksi kaikille laitteista 2)Keksitään joku aivan uusi termi, jonka alle em. laitteet menevät. Itse asiassa uuden termin syntyminen ei ole niin monimutkainen asia etteikö se voisi syntyä vaikka blogilähtöisesti... eli ideoita kehiin, tai kommenttia olisiko joku vanhoista termeistä kuvaavin ja sitä kautta myös pysyvä.

-TietOraakkeli

3 Comments:

At 11.11.2005 klo 11.42.00, Anonymous Anonyymi said...

Miten olisi "kommunikaattori"? Taitaa vain olla suojattu nimitys. Kyselepä muuten ehdotuksia vaikka tuollakin.

 
At 28.11.2005 klo 11.25.00, Anonymous Anonyymi said...

Älykännyköihin (Symbian-sellaisiin) liittyen muuten tiedoksi tällainen uutinen

 
At 28.11.2005 klo 13.00.00, Blogger TietOraakkeli said...

Juu. Skype onkin mielenkiintoinen asia, joka on jo nyt muuttanut maailmaa melkoisesti. Periaatteessa mitään mullistavaa uuttahan tuote ei sisällä, mutta toteutus on vain hämmästyttävän laadukas, josta on seurannut räjähdysmäinen leviäminen joka puolelle maailmaa.

Mobiilipuoli onkin ehkä uuden murroksen edessä, kun siirretäänkin perinteisen IP-datan päälle kaikki puhe...

 

Lähetä kommentti

<< Home