torstaina, lokakuuta 27, 2005

Älytalot tulevat

Aloha!

Nyt täytyy tunnustaa, että tekstini on yhtä paljon haaveilua, kuin ennustamista. Ajattelin parin jaloviina -paukun jälkeen nimittäin kirjoittaa ihannekodistani - älytalosta. Samalla sivutaan muutamia teknologisia ilmiöitä, jotka mahdollistavat älytaloni olemassaolon tulevaisuudessa.

1) Taloni on varustettu tiedon väliaikais/käyttövarastolla ja nopeilla (usean Gigatavun sekuntinopeuden) verkkoyhteyksillä. Tietoa ei enää varastoida paikallisesti käyttäjäkohtaisesti vaan kaikki tieto sijaitsee suurilla, huippuvarmistetuilla keskuspalvelimilla. Tieto haetaan käytön ajaksi ikäänkuin välimuistiin ja mahdollisesti muuttuneet tiedot palautetaan palvelimille.

2) Talossani on liikkeen- ja puheentunnistus ja riittävä määrä kameroita/mikrofoneja eri puolilla huoneistoa. Voin käskyttää taloani puheella sekä eleillä ja ohjata videopuheluita, tv-lähetyksiä tai vaikkapa sanella ääni/tekstiviestejä. Mikrofonien ja kameroiden ansiosta kaikki tilanteet ja keskustelut tallentuvat myöhempää tarkastelua varten. Väittelyt siitä miten joku sanoi jostakin jäävät siis historiaan -tai ainakin lyhyeksi. Samalla talon tietoturvan taso kohoaa melkoisen korkeaksi.

3) Henkilöiden tunnistaminen tapahtuu usealla eri tavalla. Puhe (mikrofoni), koko (video), puhetapa (analysointi), paino (lattian paine), jne. Talon "järjestelmänvalvoja" -tunnukset kuuluvat tietysti talon omistajille.

4) Taloni seinillä on älytauluja (tai kenties koko seinäelementti on taulua!), joihin voin ladata minkä tahansa taustavärin, taideteoksen tai valokuvan. Lisäksi näille tauluille voi tuoda haluamansa elokuvan, kellon, säätiedot, uutiset tai videopuhelun kuvan. Tauluihin tuleva tieto/kuva on täysin ohjattavissa, kuten kaikki muukin, puheella ja/tai eleillä. Tyyliin: "siirrä videopuhelu tuohon tauluun" ja osoittaa käytävän toisella puolella olevaa taulua.

5) Lienee sanomattakin selvä, että kaikki kodintekniikka on kytketty talon tietojärjestelmiin. Robotti-imuri ja automaattiset ilmansuodattimet ja puhdistimet toimivat poissaollessani ja taloni on aina kotiintullessani juuri imuroitu, oikean lämpöinen ja ihanne ilmankosteudessa.

6) Olen kertonut talolleni jo siihen muuttovaiheessa ne perus ruoka- ja taloustarvikkeet, joita talo automaattisesti tilaa aina kun edelliset alkavat loppua. Ruuat ja tarvikkeet myös järjestyvät automaattisesti omiin kaappeihinsa talon sisäisen "huoltoliukuhihnan" avulla. Firman lähetit tai automaattilähetit tuovat tarvikkeet taloni seinässä olevalle lastausluukulle. Lastausluukku lukee rfid -tunnisteen avulla tuotteet ja niiden parasta ennen päiväykset, jonka jälkeen ne siirtyvät hihnaa pitkin oikeisiin kaappeihin kaappien "takaoven kautta".

7) Älytalo myös puhuu. Älytalo ilmoittaa kaikista uusista viesteistä ja uutisista joita olen itselleni tilannut. Älytalo sisältää myös kalenteritietoni ja osaa herättää ja keittää kahvit oikeaan aikaan aamulla. Älytalo myös ilmoittaa jos joku tuote on mennyt vanhaksi ja tulee heittää roskiin.

8) Älytalo lajittelee roskat. Kaikki roskat voidaan heittää samaan laariin, josta älytalo lajittelee ne karkealla jaolla itse. Kaikki biojätteet käytetään energiaksi.

9) Älytalo käyttää erilaisia ekologisia energian keräysjärjestelmiä ja on täysin omavarainen energian suhteen. Tämä on mahdollista pienentämällä energian kulutusta nykyisestä esim. noin 80%, jonka lisäksi maalämpö, aurinkosähkö ja tuulivoima tuottavat kaiken tarpeellisen. Energian varastointi myös on kehittynyt nykyisestä valtavasti, jolloin esim. kesän aurinkosähkö saadaan vielä talvella käyttöön.

Tuommoisessa talossa minä asuisin

-TietOraakkeli

13 Comments:

At 27.10.2005 klo 22.33.00, Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 28.10.2005 klo 11.10.00, Anonymous Anonyymi said...

Älytalo näki päivänvalon jo yli vuosi sitten eli ota yhteyttä Homesoftiin:-).

 
At 28.10.2005 klo 11.17.00, Anonymous Anonyymi said...

Ja sattuipa silmään noilta edellisen kommentin sivuilta, että kotihan onkin muuttumassa koneeksi.

 
At 28.10.2005 klo 22.57.00, Blogger TietOraakkeli said...

Kyseiset artikkelit ovat minulle tuttuja, joten myös Homesoft on katsastettu :) Kyllähän nykyiset älytalot ovat vielä kaukana siitä, mistä visioin... joten älytaloani odotellessa täytynee kirjoitella blogeihin vähän "arkisimmista" aiheista, tai ainakin hieman lähempää tulevaisuutta luotaavista.

-TietOraakkeli

 
At 30.10.2005 klo 12.00.00, Blogger Leonoora said...

Heräsi vain kysymys, mitä sinä itse teet sitten talossasi, pelkästään ajattelet, niinkö?

 
At 30.10.2005 klo 18.45.00, Blogger TietOraakkeli said...

Taloni vapauttaa aikaa kaikkein oleellisimpiin asioihin, kuten normaaliin yhdessäoloon ja yhteydenpitoon läheisten kanssa sekä informaation ja viihteen seuraamiseen. Nykyään nimittäin harmittavan suuri osa ajastani menee arkisiin rutiineihin, jotka eivät ole niin mielekkäitä. Niin ja sanomattakin on selvä, että älytalossani on varmasti myös mukava ajatella ja ennustella :)

 
At 31.10.2005 klo 11.01.00, Anonymous Anonyymi said...

Älytalo-pohdiskeluusi ja muuhunkin visiointiisi lisä-ärsykkeitä voisi antaa Sitran Antti Hautamäen tämänpäiväinen kolumni Tietoyhteiskunta.fi -portaalissa.

 
At 31.10.2005 klo 12.32.00, Anonymous Anonyymi said...

Noille U- sun muille virallisille yhteiskuntavisioille näytettäisiin hieman naureskelevan Hesarin G5-blogissa - tai ainakin niitä helskyttävälle sanahelinälle... tai ainakin niille sanoille:-)

 
At 2.11.2005 klo 18.15.00, Blogger TietOraakkeli said...

Juu. Tuo Hesarin blogi on muutenkin mielenkiintoinen.

 
At 7.11.2005 klo 9.37.00, Anonymous Anonyymi said...

Älykotisi on tehnyt laittoman toiminnon, ota yhteyttä isännöitsijään.

 
At 17.11.2005 klo 9.22.00, Anonymous Anonyymi said...

Morphome-tutkimusprojektissa muuten tutkitaan, millaisia käyttömahdollisuuksia proaktiivisella eli ennakoivalla teknologialla voi kodeissa olla ja millaisia haasteita kotiympäristö asettaa teknologian
suunnittelulle.

 
At 12.12.2005 klo 11.03.00, Anonymous Anonyymi said...

Taas on älykotiasiaa tietoyhteiskunta.fi:ssä

 
At 23.1.2010 klo 9.39.00, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mielenkiintoista tietoa

 

Lähetä kommentti

<< Home