sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Mikä ihmeen WiMAX?

Aloha!

Wikipedia kertoo WiMAXista sen olevan muun muassa IEEE 802.16 standardin mukainen langaton tiedonsiirtotapa. Kansantajuisesti voisi kai puhua jo langattoman verkon eli WLANin (802.11b/g) manttelin perijästä. Mielenkiintoiseksi WiMAXin tekee sen pitkä kantama ja nopeus. Ensimmäiset WiMAXit on jo Suomessakin toiminnassa, mutta lupien saanti ainakin vielä takkuaa. Nähtäväksi jää millaista politiikkaa lupien suhteen sovelletaan WiMAXin yleistyessä räjähdysmäisesti seuraavan kahden vuoden aikana oikein toden teolla maailmalla.

802.16e -standardin mukaisia mobiileja WiMAX -päätelaitteita löytynee lähivuosina melkoisesti ja JOS WiMAX -verkkoja teknisesti voidaan rakentaa melko kevein kustannuksin on WiMAXin voittokulun tiellä vain yksi este: Kuka maksaa kaiken lystin? Ansaintalogiikka WiMAX -verkkojen laajempaan käyttöön (siis muuhun kuin DSL:n korvikkeeksi) onkin nimittäin monimutkaisempi juttu. On tietysti helppo laskuttaa käyttäjiä internet -yhteydestä sieltä WiMAX -verkon rajalta, mutta olettaisin tämän ratkaisun kaatuvan jatkossa internet -yhteyksien hintapaineissa.

WiMAX voisi olla se viimeinen lenkki, joka yhdistää kaikki mobiilit päätelaitteet: kännykät, PDA:t, laptopit, jne. ja mahdollistaa videopuhelut ja dvb-h:n, eli digitaalisen tv:n mobiililaitteisiin. WiMAX voi myös sysätä 3G/UMTSin historiaan ennen sen kunnollista yleistymistäkään.

On kiehtovaa ajatella, kuinka jatkossa taskuissamme pärisevät Nokiat, Motorolat tai Samsungit eivät käytäkään enää GSM tai 3G -verkkoja kuin perähikiällä, kun WiMAX ei sinne kuulu. Ja kiehtovampaa tästä miettimisestä tulee, kun ymmärtää WiMAXin olevan tekniikkana jo valmis! Alan toimijoilla on nyt todellinen mahdollisuus käytettävänä ja ennustan ruusuista tulevaisuutta sille operaattorille, joka saavuttaa WiMAXin herruuden ensimmäisenä- ja osaa hyödyntää siinä piilevän potentiaalin. Tilausta tälle tekniikalle kyllä on.

-TietOraakkeli

3 Comments:

At 4.2.2006 klo 12.58.00, Anonymous Anonyymi said...

Tarkennuksena sen verran, että DVB-H on oma standardinsa joten sitä ei WiMAXin päällä nähdä. Muu IP-pohjainen TV on sitten asia erikseen.

Ennustuksesi siitä, että puhelimet käyttäisivät 3G/GSM-verkkoja perähikiällä ja WiMAX-verkkoa muualla on sikäli mielenkiintoinen, että liikkeelle ollaan lähdetty tasan päinvastaisesti: rakennetaan WiMAX-verkot perähikiälle.

Lisäksi WiMAX-deploymentit tapahtuvat enimmäkseen sen verran korkeilla taajuuksilla (3.4-3.6 GHz on nykyisin tyypillinen) että kattava kaupunkialueen peitto on jo teknisestikin haastavaa.

Uskon että WiMAX pärjää ihan hyvin omalla alallaan, mutta olen huomattavasti skeptisempi kehityksen mullistavuudesta.

 
At 6.2.2006 klo 12.40.00, Blogger TietOraakkeli said...

Kiitos Sami tarkennuksesta. Sisältääköhän DVB-H jo itsessään tekniikan paluukanavaa varten (yritetään nyt vielä:)? Tällä hetkellähän 3G -verkko on tilassa "suurimmat kaupungit katettu ja ei tietoa koska laajennetaan, jos ylipääätään laajennetaan". Kyseinen lainaus on melkein sanasta sanaan erään kotimaisen operaattorin edustajan suusta kuultuna. WiMAX voisi helposti edullisena tekniikkana yhdistää pakettipohjaisen tietoverkon ja sen päällä toimivat puhelut kaikkialla. Ongelmana on tosin kaupunkialueella mainitsemasi tekniset seikat, jonka lisäksi lupien saanti taajamaverkoille lienee tällä hetkellä mahdotonta.

Vielä sen verran tulevaisuudesta, että mielestäni arvattavaksi jää nyt vain se tiedonsiirtotekniikka, jota tulevaisuuden matkapuhelimet käyttää IP-puheluissaan. Mielestäni varmaa on jo se, että matkapuhelimet siirtyvät nopealla syklillä käyttämään IP-puheluita, kunhan joku (WLAN/WiMAX/...) langaton tiedonsiirtostandardi saa vain riittävän suuren peiton maailmalla.

 
At 6.2.2006 klo 20.18.00, Anonymous Anonyymi said...

Ei, DVB-H ei sisällä paluukanavaa vaan on puhdas broadcasting-teknologia.

Tuosta 3G-verkon "suurimmat kaupungit katettu"-tilasta voidaan olla Suomessa montaa eri mieltä, peitossa on toivomisen varaa paikoin Kehä I:nkin sisäpuolella.. Mutta 3G:n osalta Suomi onkin pahasti jäämässä kastiin kehitysmaa.

Puhelut varmasti osittain siirtyvät IP:n päälle, mutta mobiilipuolella piirikytkentäiset GSM-puhelut tulevat vielä pitkään esittämään suurta roolia - jo pelkästään sen takia että verkot ovat valmiita ja 2G-verkot myös jo maksaneet itsensä takaisin; operaattoreilla on varaa tarjota puheluita halvalla.

 

Lähetä kommentti

<< Home