torstaina, lokakuuta 30, 2008

Oulun alueelle ilmainen WiMAX

Aloha!

Tänään monessakin mediassa (esim: IT-viikko) ollut juttu Oulun alueelle Joulukuussa avattavasta WiMAX-verkosta pisti TietOraakkelin mietteliääksi. Ihmeissäni olen lähinnä siitä, että Oulun kaupunki tarjoaa ilmaisen laajakaistayhteyden kaikille osoitteeseen, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Välittömömiä seurauksia tälle on 1) WiMAX -päätelaitteita myydään Oulun seudulle ihan kivasti 2) Ihmiset innostuvat ilmaisesta laajakaistasta ja irtisanovat maksullisia laajakaistojaan 3) WiMAX -verkko menee tukkoon.

Oulun kaupunki siis astuu järjestelmällään suoraan operaattoreiden varpaille -BIG TIME! Jos järjestelmä vieläpä sattuisi pelaamaan, niin mikään ei estäisi pikkufirmojakin käyttämästä järjestelmää laajakaistan ja WLANin korvikkeena. Tokihan WiMAXin toimivuus sisätiloissa voi paikkapaikoin olla vähän niin ja näin, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin täysin mahdollista koko aiotulla 130 neliökilometrin alueella.

Tuon WiMAXin tukkoon menon takuuna ovat kuitenkin mielestäni mm. yhä kasvavat nettivideot, videopuhelut ja VOIP-ratkaisut. Jokainen voi tehdä laskutoimitukset, jos kaistaa on maksimissaan käytössä jutussa mainittu 13 Mbit/s, tarkoittaa se karkeasti paria sataa youtube-katsojaa tai VoIP-puhujaa. Sitten on asiana erikseen tiedostonjakoa päätyökseen tekevät nuoret, joille ilmainen laajakaista kuulostaa myös takuulla houkuttelevalta. Mikäli kuormantasausta ei ole tehty oikein, homma ei toimi, kun yksi käyttäjä vie leijonanosan kaistasta piraattielokuvia imuroidessaan. Jos taas kuormantasaus on tehty "oikein", kaistaa tarvitsevat palvelut ei välttämättä pelaa... Eli ongelmia tiedossa olipa asia miten päin vain.

-TietOraakkeli

1 Comments:

At 15.2.2009 klo 13.39.00, Blogger Jarmo Lahti said...

Tämä on testikommentti, pahoittelut. (Eräästä toisesta blogger-blogista tyhjeni etusivun pääikkuna kommentin lisäyksen jälkeen, testaan käykö tällä samoin. Jos käy, niin tuplapahoittelu:-)

 

Lähetä kommentti

<< Home