sunnuntaina, tammikuuta 30, 2011

HTML 5

Aloha!

Pitkästä aikaa tuli mieleeni höristä tietotekniikasta, jota seuraan edelleen silmä timantinkovana vaikkei blogikirjoituksista niin välttämättä aina huomaisikaan.

Flashin aika on luettu. HTML 5 tulee vihdoin tekemään WWW:stä päätelaiteriippumattoman aidon sovellusalustan. Samalla, kun HTML 5 yleistyy heitetään romukoppaan aimo kasa aiemmin käytössä olleita tekniikoita ja selainlaajennuksia. Myös aiemmin hehkuttamani Adoben Air muuttuu Flashin lisäksi tarpeettomaksi. Adobelle siis tämä muutos on kaikkea muuta kuin mieluisa.

HTML 5:n myötä yleistyy vaikkapa nettivideoeditointi ja aidot virtuaalityöpöydät ja voidaankin puhua WWW:n muuntumisesta enemmän sovellusalustaksi kuin yksittäisten informaatiosisältöjen selailuksi. Yhteinen standardi mahdollistaa WWW:n seuraavan vaiheen ja lukemattomat määrät uusia sovelluskohteita. Ennen paikalliset ohjelmat siirtyvät suuremmissa mittakaavoissa WWW:hen ja samaan aikaan jos paikalliset tietovarastot jatkavat siirtymistään verkkoon, aletaan puhua vihdoin toimivasta "päätetekniikasta". Erillisiä yhteiskunnan palveluita tullaan siirtämään entistä enemmän nettiin, kun tekniset keinot, tetoturva ja yhteensopivuudet on taattu.

Työpöytäkoneissa samoihin aikoihin ennustaisin käyttömuistin ja "kiintolevyn" yhdistymistä, jolloin käyttöjärjestelmä ja käsiteltävä informaatio on jatkossa paikallisesti nopeassa nykyistä RAM -muistia vastaavassa uudelleenkirjotiettavassa SSD, tms. muistissa. Uusia tekniikoita tähän esitellään nyt kiivaalla aikataululla ja käytännön sovellukset eivät voi olla enää kaukana. Etuna tämä tarjoaa nopean koneen käynnistymisen ja tietojen käsittelyn sekä alhaisen sähkönkulutuksen. Lisäksi mekaaninen kestävyys paranee, kun liikkuvia osia on vähemmän.

-TietOraakkeli