lauantaina, heinäkuuta 02, 2011

Missä kansainvälisen talouspolitiikan todellinen valta on?

Aloha!

Lyhyenä vastauksena otsikon kysymykseen: Siellä missä raha ja resurssit, mutta täsmällisemmin tällä hetkellä kolme suurinta luottoluokittajaa maailmassa ovat vallankahvassa kun määritellään sitä, kuinka kallista lainaraha kullekin valtiolle on. Lainarahan kalleus eli korko puolestaan määrittelee mm. velan maksuun tarvittavan uuden velan määrän. Ja kun kaikki EU-maat ovat enemmän tai vähemmän korviaan myöten veloissa tai ainakin takuumiehinä toisilleen, voi luottoluokittajat haluamallaan hetkellä käynnistää dominopelin, jossa valtio toisensa perään kaatuu räjähdysmäisesti kallistuvien lainojen myötä. Kun ensimmäinen ajautuu ongelmiin, luokitus laskee, uuden lainarahan hinta nousee pilviin ja kaikkien tälle maalle lainanneiden velkataakka kasvaa. Samalla myös näiden maiden luokitus laskee niin ikään, koska riski ja velkataakka on suurempi. Kun luokitus näilläkin laskee, nousee myös näiden lainojen korot pilviin ja kaikki näille maille lainanneet ovatkin yhtä-äkkiä samassa lirissä.

Äkkiseltään vaikuttaisi, että joko tämä on ollut erittäin tyhmää talouspolitiikkaa jo vuosikymmenten ajan huippupolitiikoilta meiltä ja muualta tai sitten tämä on jossain jo kauan sitten suunniteltu tapahtumaketju, johon on tietoisesti tai "lobattuna" osallistunut maailman valtioiden valtapuolueet ja tietysti sattuma on tuonut omat mausteensa. Monta asiaa joka tapauksessa on tehty ihan älyvapaasti. Kuka antoi rahan luonnin vallan yksityisille keskuspankeille? Kuka lopetti valuutan sitomisen kultaan tai muuhin fyysiseen arvonsa säilyttävään jalometalliin? Kuka antoi lainojen korkojen määrittelyvallan luottoluokittajille?

Suomessa ehkä kansa saa päättää ketkä tulevat valituksi eduskuntaan, mutta todellisuudessa valtioiden ja viimekädessä kansalaisten hyvinvoinnin asiat päätetäänkin ihan muualla ja ihan muiden toimesta.

Kohta rytisee. Ei se tainnutkaan Soini turhaan käydä Brysselissä kuunteluoppilaana. Veikkaampa, että myös PS:n suosio nousee kohisten edelleen.

-TietOraakkeli